9.10.12

Στο Ταλίν της Εσθονίας

Είναι ο λόγος του Γρηγόρη Λαμπράκη οικουμενικός; Πόσο ελκυστικός είναι σήμερα ο λόγος του σε ένα διεθνές κοινό και ειδικά στο κοινό των πρώην σοσιαλιστικών χωρών;
Η αναπαράσταση/περφόρμανς “Ο Γρηγόρης Λαμπράκης Ζει” παρουσιάστηκε το 2011 στην Αθήνα, 6 φορές, σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης με διάφορες αφορμές, (Πρωτομαγιά 2011 στο Σύνταγμα και στο Πολυτεχνείο, 23 Ιουνίου στην 49η επέτειος του λόγου στην πλατεία Συντάγματος, 12 Οκτωβρίου επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική κατοχή στην Πλατεία Κοτζιά, 19 Νοεμβρίου στην κατάληψη του Θεάτρου Εμπρός κ.α.). Το κοινό της Ελλάδας γνωρίζοντας λίγο-πολύ τα γεγονότα που περιγράφονται παρακολουθούσε τον λόγο με ενδιαφέρον, συχνά μπερδευόταν όταν δεν μπορούσε να διακρίνει εάν οι αναφορές είναι σημερινές ή ιστορικές και αντιδρούσε σχεδόν πάντα θετικά όταν αντιλαμβανόταν ή γνώριζε την προέλευση της.
Μετά την παρουσίαση στην Αθήνα η αναπαράσταση/περφόρμανς “Ο Γρηγόρης Λαμπράκης Ζει” μετονομάζεται σε “Lambrakis LivZ” και ταξιδεύει εκτός Ελλάδας, για να διερευνήσει την αποδοχή της από ένα διεθνές κοινό και ειδικά το κοινό μιας πρώην σοσιαλιστικής χώρας.
Ο λόγος υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού που εκφώνησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στις 24 Ιουνίου 1962, ταξιδεύει στο Ταλίν της Εσθονίας. Παρουσιάζεται στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2012, ως αναπαράσταση/περφόρμανς στο Culture Factory Polymer και στο Kumu Art Museum αντίστοιχα, στα πλαίσια του φεστιβάλ πειραματικών περφόρμανς Dimanche Rouge #20 που διοργανώνεται από την Dimanche Rouge μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Παρίσι.
Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί στα ελληνικά με αγγλικούς και εσθονικούς υπέρτιτλους.

Παρουσίαση στο Ταλίν
Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, ο συγκεκριμένος λόγος που εκφώνησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στο θέατρο "Πορεία", στα πλαίσια του Α' Εθνικού Συνεδρίου για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, αν εξαιρέσουμε τις, ιστορικές πλέον, κοινωνικό-πολιτικές αναφορές στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έχει πολλά στοιχεία που επιβάλουν αναγωγές στη σημερινή πραγματικότητα τόσο της Ελλάδα όσο και την παγκόσμια. Με τις παράπλευρες απώλειες της "ανάπτυξης", τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη, τα πυρηνικά ατυχήματα, τις εξεγέρσεις κατά των ανελεύθερων καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική, το καθεστώς των απανταχού στρατιωτικών βάσεων των μεγάλων δυνάμεων, οι επισημάνσεις του Γρ. Λαμπράκη γίνονται εξαιρετικά επίκαιρες.
Η Εσθονία έζησε την πολιτική και κοινωνική καταστολή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα είναι ο “Τίγρης της Βαλτικής”, με την πιο απελευθερωμένη από το κράτος οικονομία της ανατολικής Ευρώπης και ένθερμος υποστηρικτής της νέο-φιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην οποία εντάχθηκε μόλις το 2011.
Ο λόγος του Γρηγόρη Λαμπράκη υιοθετεί το δόγμα του Νικήτα Χρουτσώφ, της “ειρηνικής συνύπαρξης” σοσιαλιστικών και καπιταλιστικών χωρών. Η συγκεκριμένη πολιτική αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τις Βαλτικές Χώρες και εκλήφθηκε ως απάτη. “Ο πολεμικός εξοπλισμός της ΕΣΣΔ γινόταν υπό τη σημαία του αγώνα για την Ειρήνη” γράφει ταμπέλα σε εκθέματα του “Museum of Occupations” (Μουσείο των Κατοχών) στη Ρίγα της Λετονίας.
Η παρουσίαση του λόγου του Γρ. Λαμπράκη στο Ταλίν της Εσθονίας, θα υπερτονίζει την αμφιθυμία με την οποία είναι δυνατόν να προσληφθεί η παροντοποίηση (re-enactment) ενός τέτοιου πολιτικού λόγου σήμερα.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης έχει πεθάνει. Το σύνθημα “Ο Λαμπράκης ζει” λειτουργεί ακόμα σε ένα συμβολικό επίπεδο;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκεπτικό-Σκηνοθεσία: Στέφανος Μονδέλος
Ερμηνευτής: Σπύρος Ζουπάνος
Σχεδιασμός Κατασκευών: Ναυσικά Τζάνου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ναυσικά Τζάνου, Στέφανος Μονδέλος
Υποστήριξη: Γιώργος Γιανναράκος, Σωζήτα Γκουντούνα (Out Of The Box)
Μετάφραση Λόγου στα Αγγλικά: Στέλιος Κουτέλης
Μετάφραση Λόγου στα Εσθονικά: Maria Blauhut
Documentation: Σέργιος Τσιτάκης
(EN) http://lambrakislivz.blogspot.gr/
(GR) http://ogrigorislambrakiszei.blogspot.com/
20 Οκτωβρίου 2011, Culture Factory Polymer, Madara 22, 10613 Tallinn, Estonia http://kultuuritehas.ee/?p=743
21 Οκτωβρίου 2011, Kumu Art Museum, Weizenbergi 34/ Valge 1, 10127 Tallinn, Estonia http://www.kumu.ee/en

Είσοδος Ελεύθερη (Διάρκεια 30' λεπτά)

Περισσότερες Πληροφορίες:
Dimanche Rouge www.dimancherouge.org
Dimanche Rouge Press Release:
https://docs.google.com/document/d/1I5zIgCz9Fl0zZ0gtNtdILx2X_TE4ZwwA17n02jMNthU/edit?pli=1
twitter value